Składniki - rozproszenie glikolu

Distearynian glikolu

Distearynian glikolu jest diestrem kwasu stearynowego i glikolu etylenowego. Znajduje się głównie w produktach do higieny osobistej i kosmetycznych, gdzie jest używany do produkcji perłowe efektys, jak również w a nawilżający.
Podczas zmuszania do krystalizacji w postaci cienkich płytek, distearynian glikolu może nadawać cieczom i żelom perłowy wygląd. [3] Jest to często wykorzystywane przez producentów produktów do pielęgnacji ciała (na przykład żel pod prysznic), aby zwiększyć atrakcyjność wizualną ich produktów. Może również działać jako środek nawilżający dla skóry.
Distearynian glikolu jest również powszechnie stosowany jako środek inkluzyjny w mikroskopii.


źródło: Wikipedia.org

Stearynian glikolu, stearynian glikolu SE i distearynian glikolu
Są to woskowate, stałe białe do kremowych. Trzy składniki to mieszaniny mono i diestrów glikolu etylenowego i kwasu stearynowego. Stearynian glikolu i stearynian glikolu SE są głównie monoestrem, podczas gdy distearynian glikolu jest głównie diestrem. Stearynian glikolu SE jest samoemulgującym gatunkiem stearynianu glikolu zawierającym stearynian sodu i / lub potas. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała stearynian glikolu, stearynian glikolu SE i distearynian glikolu można stosować do formułowania szerokiej gamy produktów, w tym kąpieli bąbelkowych, makijażu, jak również produktów do pielęgnacji włosów skóra i paznokcie.


Dlaczego jest stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała?

Następujące funkcje zostały przeznaczone dla stearynianu glikolu, stearynianu glikolu SE i distearynianu glikolu.

Estabilizador
emulsji - stearynian glikolu
Agent zmętniacz - stearynian glikolu, distearynian glikolu
Środek kondycjonujący skórę - emolient - stearynian glikolu
Agent odżywka skóry - ukryty - stearynian glikolu
Środek powierzchniowo czynny - środek emulgator - stearynian glikolu SE
Agent, który zwiększa lepkość - niewodny - distearynian glikolu

Składniki stearynianu glikolu składają się z mieszanin mono- i diestrów glikolu etylenowego i potrójnie tłoczonego kwasu stearynowego. Kwas stearynowy jest powszechnym kwasem tłuszczowym.

Czy distearynian glikolu jest toksyczny?

Kwas stearynowy jest powszechnym kwasem tłuszczowym.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa: ... Przegląd bezpieczeństwa CIR: badania ostrej toksyczności doustnej, podrażnienia i uczulenia skóry i oczu pokazują, że stearynian glikolu ma niską toksyczność ostrą. Wielokrotny test plastyczny z użyciem 50% distearynianu glikolu nie wykazał objawów podrażnienia skóry lub nadwrażliwości.

Cosmeticsinfo.org

Zostaw komentarz