Archiwa tagów: zapach

Składniki - osmanthus fragrans

Fragrans Osmantusa. Lour.

Oleaceae + Synonimy

Nazwa zwyczajowa: pachnąca oliwka

Roślina uprawna

Zimozielony krzew. Pachnące drzewo oliwne to zimozielony krzew, który rośnie wokół 6 metrów wysokości. Kwiaty są bardzo pachnące. Czasami są one dostępne w sklepach orientalnych, zakonserwowanych w słodzonej solance lub jako słodka pasta zwana „kwiatem kasji”. Roślina jest powszechnie uprawiana dla tych kwiatów w ogrodach Indii, SE i E Azji.

Odniesienia botaniczne Zakres: Siedlisko: E. Azja - Chiny, Japonia, Indie, Nepal, Bhutan, Myanmar, Tajlandia. Lasy w elewacjach od 1,300 do mierników 3,000 w Nepalu

Zielone owoce są konserwowane w solance jak oliwki.

Chińczycy używają bardzo pachnących kwiatów, aby nadać przyjemny aromat herbacie, winu i słodkim potrawom, takim jak zupa z nasion lotosu, ciasta i gruszki na parze. Są również dodawane do ziół leczniczych, aby ukryć nieprzyjemne smaki. Kwiaty mają zapach moreli.

Kwiaty są przeciwkaszlowe.

Są one stosowane w kosmetykach do włosów i skóry, ale są głównie używane do nadawania przyjemnego smaku innym lekom.

Wywar z kory łodygowej stosuje się w leczeniu czyraków, karbunów itp. Przeszłość łodygi lub kory jest wykorzystywana w leczeniu czyraków, karbunów, kokluszu i zapalenia siatkówki. Odwar z korzeni bocznych stosuje się w leczeniu bolesnego miesiączkowania, reumatyzmu, stłuczeń itp.

Inne zastosowania

Z kwiatów otrzymuje się olejek eteryczny. Jest stosowany jako środek aromatyzujący. Olejek eteryczny zawiera nieprzyjemne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które obniżają jego jakość.

Kwiaty stosowane są w kosmetykach do włosów i skóry. Kwiaty są używane jako środek odstraszający owady na ubrania.

Brak znanych zagrożeń.

Zawiera:

52909 Moisturizing Face Mask „Osmanthus”, 50g

Składniki - zapachy tianDe

Perfumy: Geraniol, Eugenol, Citronellol, Linalool

Geraniol - organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach związany ze świeżością i pelargonium, dlatego jest często stosowany w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Jest głównym składnikiem olejku różanego, geranium i cytryny. Jest to izomer geometryczny (konfiguracja trans) nerolu.

Eugenol - organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest to pochodna allilu gumakolu 4. Poprzez utlenianie eugenolu można uzyskać wanilinę, która jest jedną z podstawowych metod jej wytwarzania w przemyśle. Eugenol to zapach, który jest podstawowym składnikiem olejku goździkowego (72-90%). Występuje również w cynamonie. Jest bezbarwną i oleistą cieczą o przyjemnym, cierpkim zapachu związanym z paznokciami. Ma również właściwości antyseptyczne (dezynfekujące) i znieczulające.

Citronellol: organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi alifatycznych uważanych za monoterpeny, o intensywnym i przyjemnym zapachu, bardzo trudny do krystalizacji.
Ma centrum chiralności i dlatego istnieje w postaci dwóch enancjomerów. Intensywny zapach ma tylko jeden z enancjomerów (z absolutną konfiguracją S (+)). Postać leworęczna nazywa się rodinolem. W niskich stężeniach jego zapach kojarzy się z różami i melisa, a największa przypomina intensywny cytrusowy aromat. Cytronelol jest szeroko stosowany w olejkach eterycznych wielu roślin, w tym niektórych gatunków róży, melisy, trawy cytrynowej, cytryny, geranium i liści pomarańczy.
Jest szeroko stosowany w kompozycjach perfumeryjnych stosowanych w kosmetykach oraz jako dodatek smakowo-zapachowy do proszków do prania i innych środków czyszczących.

Linalool - organiczny związek chemiczny, nienasycony alkohol alifatyczny, należący do grupy terpenów, o intensywnym zapachu konwalii. Jest to mieszanina dwóch stereoizomerów: licareolu i coriandrolu. Otrzymywany jest z olejków eterycznych: linalum, kolendry, pomarańczy i innych, lub syntetycznie. Jest produkowany przez kilka rodzin: lamiaceae (w tym bazylię, miętę, liść laurowy, cynamon) i rutaceae (cytrusy), a także brzozy. Jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym jako zapach lub w postaci octanu linaloolilu. Jest również stosowany jako środek owadobójczy.

Czasami mogą powodować reakcje alergiczne, ale ich stężenie w kosmetykach jest wielokrotnie niższe niż granice uszkodzenia.